תסמונת טורט והפרעת טיקים

 

 S-CBT לתפוס את הטיקים

 

S-CBT "לתפוס את הטיקים" שיפרה משמעותית את הטיקים אצל ילדים ומתבגרים במחקר רב משתתפים והיא מבוססת על השיטות המומלצות על ידי האקדמיה האמריקאית והאירופאית לנוירולוגיה.

תוכנת טיפול CBT חכמה (S-CBT) לעבודה עצמית בליווי מטפל/ת אישי/ת. ב S-CBT יש 14 שלבים בהם לומדים ומתאמנים בשיטות CBT שעוזרות לטיקים בעזרת סרטונים, טפסים דיגיטליים, טקסטים מאוירים, קטעי שמע ומשחקים.

 

תוצאות הטיפול שלנו במחקר שכלל 41 ילדים שנערך בשיתוף פעולה עם מרכז רפואי גדול במרכז הארץ.  S-CBT לתפוס את הטיקים שיפרה את הטיקים אצל ילדים בדיוק כמו טיפול פנים אל פנים. 

מהם טיקים?

טיקים הם תנועות קצרות, מהירות וחסרות מטרה, החוזרות על עצמן לסירוגין. רוב הילדים חווים את הטיקים כלא רצוניים, והופעתם של הטיקים מלווה לרוב בתחושה מקומית מציקה (כמו גרוד, גירוי, מתח או כאב) או בדחף כללי מציק- הרגשה "שאני חייב/ת לעשות את הטיק או שאיני שולט/ת בו". לרוב ישנה הקלה זמנית לאחר התרחשות הטיק. התחושה המקדימה נקראת 'דחף מקדים' לטיק. ילדים מתקשים לדווח על דחף מקדים, בעיקר ילדים צעירים.

 

טיקים (Tics) הם תופעה נפוצה אצל ילדים בגילאי בית-ספר וגם בקרב מתבגרים צעירים. טיקים מופיעים לרוב בין גיל 5 ל-15. לרוב הטיקים מופיעים לראשונה בגילאי 6-7, ומתגברים בין גיל 10 ל-12 עם מגמת שיפור ואף היעלמות ספונטנית בבגרות. למעשה, המחקר מראה שסביב 18 אחוז מהילדים חוו טיקים זמניים שחלפו מעצמם. כאשר טיקים נמשכים למעלה משנה הם מוגדרים כהפרעת טיקים (3-4 אחוז מהילדים באוכלוסייה סובלים מהפרעת טיקים) או תסמונת טורט (1 אחוז מהילדים באוכלוסייה סובלים מתסמונת טורט). הטיקים מתאפיינים במהלך "גלי" של עליות וירידות עם תקופות של הפוגה או רגיעה, לעיתים אף למשך זמן רב. טיקים יכולים להשתנות ולהתחלף בסוג, בעוצמה, ובתדירות. לרוב המהלך האופייני הוא טיקים באזור הפנים ובהמשך, הופעה של טיקים בחלקים אחרים בגוף.

 

טיקים מתחלקים לשני סוגים עיקריים: טיקים מוטוריים (תנועתיים) וטיקים קוליים. טיקים תנועתיים מערבים תנועת שריר ומתבטאים בתנועה של חלק מהגוף, לדוגמא, מצמוץ, תנועות ראש, כיווץ האף. טיקים קוליים מערבים את מיתרי הקול ואת שרירי הלוע ו/או הגרון, ומתבטאים בצליל או בקול, למשל כחכוח, המהום, שריקה. כאשר הטיקים נמשכים למשך תקופה קצרה של מספר חודשים עד שנה, הרי שמדובר בטיקים זמניים. כאשר הטיקים מופיעים לסירוגין למשך תקופה של למעלה משנה, הם מוגדרים כהפרעת טיקים שיכולה להתבטא בטיקים מוטוריים בלבד או בטיקים קוליים בלבד. במידה וישנם טיקים מוטוריים מרובים יחד עם טיקים קוליים (לפחות אחד) שמופיעים לסירוגין במשך למעלה משנה, הם מוגדרים כתסמונת טורט. תסמונת טורט היא לרוב תופעה של גיל הילדות, שהביטוי הבולט שלה הנו טיקים. ישנם ילדים עם הפרעת טיקים או תסמונת טורט שמתמודדים עם קשיים נוספים, בעיקר הפרעת קשב וריכוז, חרדה, התנהגויות כפייתיות, וקושי בוויסות רגשי או קשיי התנהגות. ככל שילדים גדלים והמוח עובר תהליכי הבשלה, הטיקים נחלשים ואף נעלמים. אצל מחצית מהילדים שמתמודדים עם הפרעות טיקים ותסמונת טורט הטיקים נעלמים בבגרות, אצל כ-40% מהילדים הטיקים משתפרים, ואילו אצל חלק מהילדים (כ-10% מהילדים) הטיקים נשארים בבגרות.

 

מצוקה רגשית, ירידה באיכות החיים ובביטחון והערכה עצמית אצל ילדים ומתבגרים עם טיקים ותסמונת טורט:

לעיתים קרובות הטיקים גורמים למצוקה רגשית ומפריעים לתפקוד היום-יומי של הילד/ה. הם עשויים לגרום לכאב (בגלל פעילות מאומצת של השרירים) או לעצבנות וגם לקשיים אחרים כמו קושי להתרכז, קושי להירדם, מבוכה חברתית ובושה, ופגיעה בדימוי העצמי ובביטחון העצמי. במחקר אחד שנערך בשנת 2014 (.Tural Hesapcioglu et al) נבדקו 62 ילדים ומתבגרים בגילאי 6-16 עם טיקים. נמצא שהילדים והמתבגרים עם טיקים ותסמונת טורט חוו איכות חיים נמוכה, פגיעה בתפקוד הלימודי/חברתי, ביטחון והערכה עצמית נמוכים לעומת קבוצת ילדים ומתבגרים שאין להם טיקים. טיפול בטיקים ובהשלכות שלהם על איכות החיים והתפקוד תורם לשיפור הערכה עצמית ולתפקודים החברתיים והלימודיים (McGuire et al., 2015).

 

מדוע יש טיקים?

 

טיקים הם תופעה נוירולוגית, הנגרמת בשל הפרעה במסלולים העצביים הקשורים באזור מסוים במוח אשר מעורב בשליטה על תנועות, בעיקר ה-cortico-striato-thalmo-cortical circuit שכולל את התלמוס, הגרעינים הבזאליים, אזורים מוטוריים ואת הקורטקס האורביטו-פרונטלי. אצל מחצית מהילדים עם טיקים ישנה היסטוריה משפחתית של טיקים, ומעריכים כי קיימת נטייה גנטית להופעת טיקים. בדומה לתופעות גופניות אחרות (למשל, אסטמה), טיקים מושפעים ממצבים רגשיים ומגורמים סביבתיים. הם עשויים להתגבר במצבי מתח ולחץ, חרדה או כעס, והתרגשות, ועשויים להתגבר במצבים של עייפות, מחלה ואף שעמום.

 

איך מטפלים בטיקים?

 

הטיפול המומלץ ביותר לילדים ולמבוגרים עם טיקים, הפרעות טיקים ותסמונת טורט הוא טיפול CBT טיפול קוגניטיבי התנהגותי לטיקים בשיטתHRT/CBIT , שיעילותו הוכחה במחקרים רבים (טיפול מבוסס ראיות), המקנה אסטרטגיות לניהול טיקים. מטרת הטיפול הנה ללמוד לנהל את הטיקים ולהפחית את מידת המצוקה שהטיקים גורמים. הטיפול מביא להפחתה משמעותית בטיקים ובמצוקה שהם גורמים. מלבד טיפול התנהגותי ספציפי ממוקד בטיקים, ישנם טיפולים קוגניטיביים התנהגותיים אשר עוזרים לקשיים אחרים שעמם מתמודדים חלק מהילדים שלהם יש טיקים. למשל, CBT להפרעת קשב וריכוז, CBT לקושי בוויסות רגשי וקשיי התנהגות, CBT לחרדה וטורדנות כפייתית (אובססיות וקומפולסיות/הפרעה אובססיבית קומפולסיבית- OCD. קיים טיפול תרופתי אשר ניתן בהתאם להמלצת נוירולוג או פסיכיאטר, טיפול תרופתי לטיקים ניתן כאשר הטיקים חריפים ועמידים ל CBT.

 

מומלץ להתחיל עם טיפול קוגניטיבי-התנהגותי CBT בשיטת HRT/CBIT . מחקר מטא-אנליטי שכלל  18 מחקרים עם 575 ילדים, מתבגרים ומבוגרים הראה שהיעילות של CBT מסוג HRT/CBIT הינו יעיל ביותר ומביא לירידה משמעותית ומובהקת בתדירות ובעוצמת הטיקים (Bate et al., 2011) דרך אגב, הטיפול עזר גם לכסיסת ציפורניים ולגמגום. מחקר נוסף הראה שהטיפול בטיקים והשלכותיהם על ביטחון עצמי וויסות רגשי משפר איכות חיים והערכה עצמית (McGuire et al., 2015). 

 

 

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) לתופעה נוירולוגית?

כן. בהחלט ניתן להשפיע על המוח ולשנות הרגלים בעזרת יידע ולמידת מיומנות וחזרה עליה. למידת שיטות עם שינון ואימון חוזר מסייעת להתגבר על חסך נוירולוגי, בדיוק כפי שטיפול קוגניטיבי התנהגותי(CBT) עוזר לתופעות נוירולוגית אחרות, למשל, OCD הבנת הבעיה וטיפול יעיל יצמצמו את השלכותיה השליליות של הבעיה על שגרת חייהם של ילדים והורים ועל הרווחה הנפשית של הילד/ה.

  

 

האתר מציע גם  S-CBT עם ליווי מקצועי עם מטפל/ת אישי/ת לטיפול בטיקים אצל מבוגרים. וגם למתבגרים. 

פנו אלינו כעת והתחילו להרגיש טוב בעזרת טיפול CBT באינטרנט "לתפוס את הטיקים": https://did.li/1cdIw

ו-"לנהל את הטיקים" במתבגרים: https://did.li/BKmaa  ומבוגרים: https://bit.ly/34ePTxV

 

בכל מקום ובכל זמן שנוח לכם אנחנו כאן בשבילכם. פנו כבר היום ל- CBTeam at home והתחילו להרגיש טוב.   

תוכלו להשאיר גם פרטים ונחזור אליכם בהקדם בטלפון 03-5230383 או שילחו הודעה ל- cbteamathome@gmail.com

מאת ד"ר לילך רחמים, אסנת רחמים, אוגוסט 2018