תלונות תכופות על תחלואה וכאבים גופניים (למשל, כאב ראש וכאבי בטן)
היעדרות תכופה מבית הספר או הגן וביצועים נמוכים בלימודים
שינויים משמעותיים בדפוסי שינה ואכילה (שנת יתר או קשיי שינה; עלייה או ירידה במשקל)
מחשבות על פגיעה עצמית או פגיעה עצמית בפועל
ילד שקודם לכן נהג לשחק ולהנות עם חבריו יטה להתבודד. הוא יבלה את מרבית זמנו הפנוי לבד וללא עניין בדברים סביבו. דברים שקודם גרמו להנאה או שמחה כמעט ולא מעוררים כל הנאה.
ילדים בדיכאון דומים באופן כללי בהתנהגות ובחשיבה למבוגרים. יחד עם זאת, דיכאון של ילדים נראה מעט שונה:
ילדים פחות מדווחים מילולית על רגשות של דיכאון ועל מלנכוליה.
על פי רוב, הם נראים יותר חסרי שקט, מפגינים סף תסכול נמוך, ומראים לביליות במצב הרוח- שינויים קיצוניים תכופים והתפרצויות זעם.
ילדים ומתבגרים עשויים לבטא רצון למות או לפגוע בעצמם. ילדים ומתבגרים שסובלים מדיכאון מהווים אוכלוסייה בסיכון גבוה לבצע ניסיון אובדני אחד או יותר. כמו כן, הם מהווים אוכלוסייה בסיכון גבוה לצריכת אלכוהול וסמים שנובעים מניסיון לשפר את מצב רוחם ולהרגיש יותר טוב.
הפרעות בבית הספר ובבית עלולים להצביע על דיכאון. ילדים ומתבגרים הסובלים מדיכאון לא תמיד נראים עצובים. הם יכולים להיות חסרי שקט ולזוז בחוסר מנוחה, הם עשויים לבטא סף תסכול נמוך, רוגזנות והתפרצויות כעס. הורים ומורים עשויים שלא להבין כי הם סובלים מדיכאון ושבעיות ההתנהגות וקשיי הריכוז מהווים סימנים לדיכאון. אם ישאלו באופן ישיר, חלק מהילדים והמתבגרים ישיבו שהם עצובים או שהם אינם מאושרים.
טיפול הינו הכרחי וזאת משום שדיכאון היא הפרעה קשה שמגבילה תפקודיו הרגילים של הילד או הילדה, פוגעת בתפקוד במישורי חיים שונים ובהתפתחות הנורמאלית. כמו כן, ההפרעה עלולה להחריף ולהפוך להפרעה כרונית. הטיפול המומלץ הוא טיפול פסיכולוגי פרטני ומשפחתי. טיפול קוגניטיבי התנהגותי יחד עם פסיכותרפיה בין אישית מהווה שילוב מומלץ ואפקטיבי. לעיתים נדרש גם טיפול תרופתי.
מה גורם לדיכאון בילדים?
תורשה.
סביבה, בעיקר דיכאון אצל האם אך גם אצל האב. הורים מהווים מודל התנהגותי וגם משפיעים על ילדים באמצעות החשיבה שלהם. למשל, אימהות הסובלות מדיכאון וילדיהם יטו להעריך הערכות שליליות את עצמם "אני אימא גרועה", "אני ילד רע".
גורמי לחץ רבים ומשברי חיים רבים, בהם הילדים חווים את ההורים שלהם כחסרי אונים מולם וחסרי תקווה שהדברים יסתדרו.
התעללות מינית ורגשית.
לילדים, מתבגרים ומבוגרים הסובלים מדיכאון יש סגנון חשיבה אופייני שבו נטייה בולטת להטיות חשיבה לא יעילות.
הטיות חשיבה הן טעויות הסקה שכל בני האדם עושים לפעמים. יחד עם זאת, נמצא שילדים ומבוגרים שסובלים מדיכאון נוטים לבצע יותר הטיות חשיבה מסוג
בלבול בין מחשבה לעובדה: התייחסות אל מחשבה כאל עובדה במקום כאל השערה.
הכללה נטייה להסיק מסקנות כוללניות על סמך נתונים מועטים תוך התעלמות ממידע חשוב.
קפיצה למסקנות: התייחסות למחשבות ולמסקנות שלנו כעובדה מוגמרת, בלי לטרוח לבדוק אותן.