מתוך חוסר מודעות, אנשים לפעמים מתייחסים לילד/ה בכעס וחושבים שעושה דווקא או מציג/ה הצגה. רוב רובם של הילדים עם אילמות סלקטיבית רוצים להצליח לדבר כמו שאר הילדים אך לא מסוגלים לדבר בגלל חרדה. זוהי בעיה מדאיגה מאוד עבור הורים וגם עבור אחרים. דאגות כמו: "מה יהיה אתו בעתיד, כיצד יתקשר עם אחרים וכיצד ילמד, איך יהיו לו חברים אם הוא לא מדבר"? לעיתים אנשים נוטים גם להאשים את עצמם: "אולי אני עשיתי משהו רע ולכן הילד לא מדבר"? הילד או הילדה רוצה לדבר אך מתקשה לדבר ולמד/ה להוריד חרדה באמצעות שתיקה.
כששואלים ילדים עם אילמות סלקטיבית: "מדוע את/ה לא מדבר"? הם בדרך כלל לא יצליחו להשיב והתשובה הנפוצה תהיה "אני לא יודע/ת". משום כך, טיפול התנהגותי, ובמרכזו חשיפות הדרגתיות למצבים מהם הילד נמנע, מהווה חלק גדול מתוכנית הטיפול להתמודדות עם אילמות סלקטיבית. כמו כן, ההורים מהווים חלק מרכזי בתוכנית להתמודדות עם אילמות סלקטיבית מכיוון שאיתם הילד מדבר.
מחשבות ורגשות
במצבים חברתיים מסוימים ילדים עם אילמות סלקטיבית חווים תחושות סכנה וחוסר מסוגלות, בלבול, חוסר התאמה, בושה וחוסר התמצאות.
מתוך שיחות, ציורים, התנהגות ותצפית במשחק של ילדים עם אילמות סלקטיבית נמצאו דפוסי חשיבה ואמונות אופייניות. הנה כמה מחשבות שיש לילדים עם אילמות סלקטיבית:
הימנעות ושתיקה הן הדרכים היחידות שהם מכירים כדי להגן על עצמם מפני חרדה.
ככל שילדים נמנעים ממספר רחב יותר של מצבים חברתיים, כך האילמות והחרדה שלהם נעשות יותר כוללניות.
מה גורם לאילמות סלקטיבית?
אילמות סלקטיבית נחשבת לבעיה עקשנית משום שלא פשוט לשנות הרגלים שהתחילו בגיל כל כך צעיר וקשה להתמודד עם חרדה. יחד עם זאת, מחקרים הראו שCBT יעיל מאוד ושהתוצאות נשמרות גם חודשים ושנים לאחר סיום הטיפול. המחקר מראה ש-80 אחוזים מהילדים שסובלים מחרדה אינם מופנים לטיפול מסיבות שונות (למשל, נגישות של טיפול יעיל, משאבים, סטיגמה, זמן).
תוכנת CBT חכמה S-CBT "ביי ביישנות" מדריכה שלב אחר שלב כיצד להתגבר על חרדה חברתית בעזרת ידע, שיטות וכלים שמונגשים בצורה ברורה וחווייתית, מלווים באיורים, תמונות, קטעי ווידאו ושמע וסרטוני אנימציה שהופכים את חווית הטיפול לידידותית במיוחד. לאורך הטיפול פסיכולוג/ית מלווה אתכם באופן אישי אונליין.
בתוכנת טיפול CBT חכמה S-CBT:
S-CBT "ביי ביישנות" לילדים עם חרדה חברתית: https://bit.ly/2ULvq0D
טיפים שעוזרים להורים, מורות וגננות בתהליך משותף שמתמקד ביצירת סביבה שתעניק לו/ה תחושת ביטחון:
בכל מקום ובכל זמן שנוח לכם אנחנו כאן בשבילכם. פנו כבר היום ל- CBTeam at home והתחילו להרגיש טוב.
תוכלו להשאיר גם פרטים ונחזור אליכם בהקדם בטלפון 03-5230383 או שילחו הודעה ל- cbteamathome@gmail.com
מאת ד"ר לילך רחמים, אוגוסט 2018
מקורות
- Donavon, C.L. & March, S. Online CBT for preschool anxiety disorders: A randomized control trial. behav res ther journal 2014 58:24-35.
- Fung , K.M, et al. Web-based CBT for selective mutism. J am acad child adol psychiatry 2002, 41:112-113.
- Lang C, et al. The outcome of children with selective mutism following cognitive behavioral intervention: a follow-up study. Eur J Pediatr 2016 175: 481-487.
- Phaik Ooi , et al. Web-based CBT for the treatment of selective mutism: Results from a pilot randomized controlled trial in Singapore. J Speech Pathol Ther 2016 1: 1-7.